Russiske soldater henrettet journalist

Den utenomstatlige organisasjon, Reporters Without Borders (RSF), sier de har bevis for at russiske soldater henrettet journalisten Maks Levin i en skog nær Kiev 13. mars 2022.

Levin, var en ukrainsk fotojournalist som jobbet med en rekke store vestlige nyhetskanaler, inkludert Reuters og BBC, forsvant 13. mars mens han dekket Russlands angrep på den ukrainske hovedstaden Kiev. Liket hans ble oppdaget 1. april.

RSF sa at de sendte to etterforskere to Ukraina fra 24. mai til 3. juni, og at de konkluderte med at Levin, og en venn han var sammen med, «ble henrettet med kaldt blod».

“Bevisene mot de russiske styrkene er overveldende,” sa NGO i et sammendrag.

RSF sa at de fant flere kuler og patronhylser på stedet. Identitets-papirene til vennen og soldaten som fulgte Levin identifiserte 14 kulehull i bilen de kjørte. RSF sa at de også fant flere gjenstander med mulig DNA bevis, som vitner om tilstedeværelsen av russiske soldater nært åstedet. De fant også en kule rett ved stedet der Levins kropp ble funnet.

Analyse av bildene fra åstedet samt observasjonene gjort av funn som materielle bevis, peker tydelig mot en henrettelse. Det er sannsynlig at det har skjedd etter avhør og/eller tortur, sa RSFs generalsekretær Christophe Delore om rapporten. I sammenheng med en krig sterkt preget av propaganda og Kreml-sensur, betalte Maks Levin og vennen hans med livet for deres kamp for pålitelig informasjon. 

RSF sa at de sendte funnene sine samt alle bevisene til Ukrainas statsadvokats kontor.

Den 2. april sa Ukrainas statsadvokats kontor at journalistens kropp var funnet i Vyshgorod-distriktet, like nord for Kiev, og la til at «soldater fra de russiske væpnede styrker drepte den ubevæpnede Maksym Levin med to skudd».

Russland har konsekvent benektet å ha målrettet sivile, inkludert journalister, siden de begynte sin invasjon av Ukraina. Dette til tross for overveldende bevis på det motsatte.

Av Chris Overgaard

covergaard@icloud.com

Kilde: World Wide Freelance

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s