Vi som blir sensuret av “fjasboka” er mange

Det har blitt fastslått at netstedet faktisk.no mottar kompensasjon fra Facebook for å sensurere informasjon de ikke liker. Dette er temmelig uakseptabelt i et land som kaller seg demokratisk.

Minerva avslører at nettstedet Faktisk.no – som er eid av en rekke norske mediekonsern – aktivt hindrer spredning av redaksjonelle saker på Facebook. Men ikke nok med det – en rekke personer blir daglig sensurert på FB fordi de har blitt satt i bås for å spre informasjon som nettstedet faktisk.no ikke liker.

Dette er helt i tråd med hva som ble praktisert i jernburet under sovjettiden. Som en annen journalist har uttalt, kan det sammenlignes med å gå inn på Narvesen og plukke bort aviser eller artikler man er uenige i.

Saken på Minerva: Slik reduserer Faktisk.no andre mediers synlighet på Facebook

Illustrasjonsbilde hentet fra Nettavisen

Faktisk.no har flagget artikler fra både Dagens Næringsliv og Nettavisen og mange flere og således aktivt bidratt til å hindre spredning av redaksjonelt innhold fra medier som følger Redaktørplakaten og Vær varsom-plakaten.

Med slik flagging kan innholdets synlighet bli redusert med opp til 80 prosent på Facebook, skriver Minerva, basert på kilder i selskapet.

Å tro at vi i dag lever under ett sunt demokrati er så til de grader misoppfattet at det grenser til sykdom. Ut i den store verden vet jeg av egen erfaring an Nordmenn er oppfattet som veldig naive og lite i stand til å ta gode beslutninger. Hvorfor kan man spørre? Det har nok sannsynligvis flere årsaker, blant annet fra den lange unionstiden med både Danmark og Sverige. Da lærte Nordmenn flest å stå med lua i hånda og ta imot smulene. Vi lærte å bli diktert etter alle kunstens regler.

Av Chris Overgaard

covergaard@icloud.com

*Kilder blant annet: Minerva og Nettavisen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s