18 journalister arrestert under antikrigsprotester

Over 1300 mennesker, inkludert 18 journalister, ble arrestert over hele Russland 21. september da demonstrasjoner mot en militær mobilisering, erklært av president Vladimir Putin. Demonstrasjoner mot krigen i Ukraina fant sted i 42 byer over hele landet. International and European Federation of Journalists (IFJ/EFJ) krever løslatelse av disse innbyggerne som demonstrerte fredelig, samt journalistene som dekket demonstrasjonene.
I følge den uavhengige OVD-Info politiovervåkeren, har minst 1328 personer, inkludert 18 journalister identifisert av den uavhengige Journalists and Media Workers Union (JMWU), et IFJ/EFJn-tilknyttet selskap, blitt varetektsfengslet over hele landet så langt. Et flertall av de arresterte var kvinner.

De fleste av de arresterte journalistene hadde på seg pressevester og hadde med seg profesjonelle pressekort. Noen av dem ble raskt løslatt, andre fikk siktelser, noe som setter dem i fare for bøter og korte fengselsstraffer. I følge OVD-Info, en uavhengig overvåking, ble en journalist, Denis Lipa, ble av politiet i Moskva banket opp da han viste pressekortet sitt.

Journalist Artem Krieger, som sendte direkte for SOTA-Vision, ble arrestert, siktet for å ha hindret trafikken og ha utstedt en innkalling til det militære registreringskontoret.

“Dette er ikke første gang vi har sett at politiet behandler journalister, som dekker protester som demonstranter,” sa JMWUs kontorsekretær Andrei Jvirblis. “Noen ganger kan dette forklares med politifolks uvitenhet, men denne gangen er ønsket om å undertrykke all informasjon om protestene mot myndighetenes politikk åpenbart. Et samfunn fratatt informasjonskanaler ligner en organisme hvis smertereflekser er atrofiert. En slik situasjonen er dødelig farlig.”

“Disse målrettede arrestasjonene av journalister av politiet er en massiv sensuroperasjon,” sa EFJ-president Maja Sever. “Russiske myndigheter gjør tydeligvis alt for å skjule bølgen av protester i Russland. Vi hedrer arbeidet til russiske journalister som tar personlige risikoer for å informere offentligheten om bølgen av motstand mot krigen i Ukraina.”

“Denne bølgen av arrestasjoner av journalister er helt sjokkerende og nok et åpenbart forsøk på å tie sannheten. Tilgang til pålitelig informasjon er retten til enhver borger, og den russiske regjeringen må umiddelbart stoppe sine skremselshandlinger mot pressekorpset,” sa IFJ-president Dominique Pradalie.

Den 21. september advarte den russiske medieregulatoren Roskomnadzor om at media kan bli bøtelagt eller blokkert for å spre «falsk informasjon» om mobiliseringsaktivitetene i Russland.

Etter informasjon fra:

International and European Federation of Journalists

Av Chris Overgaard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s